Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 4. 2010

Dlouho očekávaný zápas finále play off začal opatrně. Obě mužstva, před vynikající diváckou návštěvou, jakoby čekala s čím vyrukuje soupeř. První možnost k otevření skóre měli Štětkovice, když po vyloučení Karla Hřídele hráli přesilovou hru. S tou však nenaložili příliš dobře. S postupujícím časem se oba týmy začaly tlačit více do střelby. Při naší přesilové hře našlápl ke krásnému sólu Milan Uhlík, avšak k naší smůle jeho bekhendovou kličku dokázal brankář Petr Jirgl pokrýt levým betonem. Na straně soupeře se pak jako tradičně o největší rozruch před naší brankou starala dvojice Radek Válko, Jan Cicák. Zejména druhý jmenovaný svou rychlostí dělal naší obraně velké starosti. Na druhé straně mohl na soupeřovu aktivitu odpovědět Pavel Sedláček, ale jeho střelecký pokus dokázali obránci zablokovat. Velkou šanci na konci první třetiny měl ještě štětkovický Lukáš Růžička, ale puk ležící u levé tyčky do brány přes brankářův beton propasírovat nedokázal. První třetina i proto skončila 0:0.

Ve druhé třetině pokračovalo čekání na gól. Ani jeden ze soupeřů nechtěl být tím týmem, který bude muset v utkání dotahovat ztrátu. V 7. minutě po prohrané buly v našem obranném pásmu se dostal k rychlé střele Lukáš Růžička, brankář Dušan Matějka však jeho pokus pokryl. Skóre finálového zápasu se poprvé měnilo až ve 32. minutě. Radek Válko přihrál na modrou čáru Zdeňku Zavadilovi, jím od modré čáry vystřeleným puk se nešťastně převalil přes brankářovu lapačku a zapadl do branky, prohrávali jsme 1:0. Aby toho nebylo málo, o dvě minuty později, se Patrikovi Einsenreichovi nepovedlo zastavit u mantinelu těžké situaci puk. Ten si pak ve středním pásmu našel Radek Válko a ve spolupráci s druhým útočníkem postupoval na našeho jediného obránce. V situaci dvou proti jednomu pak vzal Radek Válko odpovědnost na sebe a nekompromisní ranou poslal Štětkovice do dvougólového vedení. Na nepříznivý vývoj se pokusil zareagovat Milan Uhlík, ale jeho střelecký pokus brankář soupeře pokryl lapačkou. Na naše hole se začala vkrádat nervozita, což dokazoval i fakt, že při dvou přesilových hrách jsme se ani jednou nedokázali trvale usadit v útočném pásmu. Šanci na snížení stavu jsme pak měli těsně před koncem 2. třetiny, když po špatné rozehrávce brankáře Štětkovic se puku zmocnil Pavel Sedláček, jeho střelu však dokázal vracející se brankář vyrazit. O dorážku se pak ještě pokoušel Aleš Huml, na odražený puk bohužel nedosáhl. Po druhé třetině měli k poháru daleko blíž Štětkovice.

Do závěrečné třetiny sezóny jsme šli s velkým odhodláním. Byl potřeba vstřelit co nejrychleji kontaktní gól. Hned na začátku však mohl Radek Válko potopit veškeré naše úvahy na zvrat, neboť dokázal vybojovat puk za naší bránou, vybruslit si až mezi kruhy, jeho střelecký pokus naštěstí brankář pokryl. Na druhé straně vyrazil Petr Jirgl ramenem střelu Franty Větrovského. Vymyslet něco na perfektně organizovanou obranu soupeře nebylo jednoduché. Hodně akcí dokázali hráči Staré Gardy zastavit už před modrou čárou. V 52. minutě jsme se přeci jenom dočkali. Petr Tylich přihrál za obránce do jízdy Aleši Humlovi, který perfektně provedeným blafákem nás vrátil do hry. Do konce zápasu zbývalo ještě relativně dost času. V závěrečných minutách makaly oba týmy nadoraz a bojovalo se o každý centimetr ledu. V 59. minutě pak nastal obrovský zmatek v našem obraném pásmu. Ve velké skrumáži před naším brankovištěm se nepodařilo puk ani zalehnout ani vyhodit. Puk se pak odrazil k Liboru Mrázkovi, který střelou pod lapačku prakticky definitivně rozhodl o držiteli poháru. V závěrečné minutě jsme se pak pokusili o power play. Po souboji u mantinelu v našem útočném pásmu se podařilo puk vyhodit Robertu Nečasovi do pásma středního, kde si ho sebral Radek Válko a dovezl do naší prázdné branky počtvrté. Výsledek 4:1 byl pro nás možná až příliš krutý vzhledem k předvedené hře, ale na to se už historie ptát nebude.

Po závěrečné siréně si pak oba týmy mohli vychutnat skvělou atmosféru v sedlčanské hale. Fanoušci obou týmů potleskem a skandováním zaslouženě vyprovodili do kabin všechny účastníky finále. V závěrečném vyhlašování výsledků turnaje nám byl dodatečně předán pohár za vítězství v základní části a pohár za celkově druhé místo v soutěži. Tým Staré Gardy Štětkovice pak převzal pohár pro celkového vítěze a i putovní pohár pro vítěze. Soupeři k tomuto úspěchu nezbývá než poblahopřát.

Závěrem bych rád trochu zhodnotil letošní sezónu. Po velice rozpačitém začátku, kdy měl tým velký problém s docházkou, se povedlo zapracovat nové hráče. Osa týmu ve složení Dušan Matějka, Michal Šedivý, Patrik Eisenreich, Petr Tylich, Milan Hájek, Dan Suk, Karel Hřídel, Lukáš Pejsar, Petr Balík a v neposlední řadě realizační tým ve složení Petr Rezek a Pavel Tylich, která to spolu táhne už od roku 2006, dokázala v těchto těžkých chvílích klub podržet a oslovením nových hráčů nedopustit, aby se dostal do existenčních potíží. Velký dík patří i lidem, kteří nám celou tuto dobu fandili, i když za to byli mnohokrát kritizováni, a dodávali týmu chuť do další práce. Jsme rádi, že jsme jim touto sezónou mohli udělat radost, i když to o ten pověstný poslední krůček nevyšlo ke zlaté tečce. Vítězství v základní části a celkové 2. místo je však historicky nejlepším umístěním klubu v jeho historii.

I v příští sezóně by měl klub patřit k favoritům turnaje, neboť nejsou avizovány prakticky žádné odchody. Z pracovních důvodů u týmu minimálně na nějaký čas končí pouze Dan Suk a brankář Dušan Matějka. Nezbývá se proto rozloučit se všemi soupeři a lidmi, kteří se starali o chod soutěže. Už teď se všichni velice těšíme na shledání v příští sezóně.