Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 4. 2008
Rozhovor nám tentokrát poskytl jeden z řídících členů poháru. Není to nikdo jiný, než předseda STK pan Jaroslav Rebec.

Pohár vznikl v roce 2004, tedy hned po vybudování otevřeného zimního stadionu, jak dlouho jste tuto soutěž dopředu připravovali a čí to byl vlastně nápad založit pohár?

 

Krátce před zahájením provozu na otevřeném umělém ledě mě oslovil čerstvě jmenovaný vedoucí stadionu F. Kadleček, zda bych s ním do nějakého takového "podniku" šel. Popravdě dodnes nevím, proč oslovil právě mě. Kdysi jsme spolu působili u žákovského hokejového mužstva, tak možná proto. Mužstva do soutěže tehdy sháněl on sám a dal jich napoprvé dohromady 10. Dali jsme se do toho vlastně ve třech - F. Kadleček, M. Vančura a já. Nedá se mluvit vlastně o nějaké pořádné přípravě, všechno bylo šité rychlou jehlou, tlačil nás čas, nebyly žádné zkušenosti. Přesto se podařilo i "pod širákem" celý turnaj odehrát a do druhého ročníku se přihlásilo úctyhodných 21 mužstev. To pro nás jako pořadatele bylo velmi příjemným překvapením a určitě největším oceněním naší práce.

Co říkáte tomu, že původních 10 týmů, startujících v prvním ročníku se rozrostlo na současných 23 a mluví se dokonce o 25 v příští sezóně.

O počtu mužstev jsem se už zmínil. První ročník jich hrálo 10, druhý 21, třetí 23 a zdá se, že pro další ročník počet ještě stoupne. Na jednu stranu je to dobře především pro ekonomiku stadionu, protože to je záležitost ryze komerční, na druhou stranu nás takový zájem nesmírně zavazuje, ale i těší a motivuje k další práci. Přihlášky pro nový ročník končí k 30. květnu, tak uvidíme, kolik mužstev bude opravdu hrát.


Kolik týmů je pohár ještě schopný přijmout, kapacity ledu nejsou nekonečné, je potřeba si uvědomit, že místní hokejový klub nemá v současné době dorost ani juniory, v budoucnu se určitě rozroste i o tyto kategorie. Jejich tréninky bývají v pozdních večerních hodinách, což poháru vezme nejen volné kapacity, ale určitě i diváky, kteří v nočních hodinách asi nebudou na hokej chodit v takovém počtu jako nyní. Tím určitě pohár ztratí své kouzlo.
To je naprosto legitimní otázka, na níž si částečně odpovídáte sám. Vycházeje ze situace, která s největší pravděpodobností bude příští sezonu zejména v hokejovém oddíle (požadavky na ledy), se domníváme, že POHÁR "zvládne" ještě nějaké malé navýšení počtu mužstev. Mám tedy zato, že zatím nebudeme muset nikoho odmítnout. Každopádně se budeme velmi snažit o takovou formu turnaje, aby své kouzlo neztratil. Nějakou dlouhodobější prognózu asi v tuto chvíli nemá cenu dělat.


Co říkáte na letošní první zápas „hvězd“? Myslím, že do budoucna by bylo dobré propojit to s nějakou charitativní akcí, tím myslím, že peníze ze vstupného, by byly věnovány třeba nějakému dětskému domovu, nebo nějaké jiné organizaci. Když se udělá propagace a zvolí lepší termín než letos, tak lidé by mohli dorazit v hojném počtu.
Zápas hvězd se narodil narychlo až v průběhu soutěže a je jen jednou z věcí, nad kterými si budeme muset právě teď mimo sezonu sednout, lépe je připravit a nenechávat to až na zimu.


Jste předsedou STK poháru, zároveň se staráte o webové stránky stadionsedlcany.eu, jak to vše zvládáte časově?
Těsně před zahájením prvního turnaje v r. 2004 mi můj známý nabídl vlastně sponzorsky "vyrobit" web, na němž by bylo možno vést potřebné statistiky takové soutěže. Samozřejmě, že jsme to uvítali a tak již v prvním ročníku bylo možno veškerý servis dělat tímto způsobem. To bylo určitě přínosem jak pro bezprostřední informovanost samotných hráčů, tak pro jakousi popularizaci turnaje, protože k informacím měla přístup široká veřejnost. Spolupráce s prvním webmasterem později skončila, takže moje téměř dvouletá práce, spousta informací a fotek byla nenávratně pryč. Je pravda, že tehdy jsem byl dost "dole". Museli jsme tedy v tomto směru začít úplně znova. Narodil se tedy web nový, který snad ke spokojenosti návštěvníků slouží dodnes. Musím velmi ocenit ochotu a poděkovat za spolupráci současnému webmasterovi Michalu Davídkovi, který případné potřebné korekce dělá prakticky okamžitě.

S časem je to tak, že z titulu svého zařazení v organizaci turnaje mám nejvíc práce s přípravou, tedy od jara do podzimu. Práci dělám z 99% z domova - teď už jako penzista, takže čas na to mám. V prvních dvou ročnících to ale byl po práci dost "záhul", někdy jsem toho moc nenaspal. Když už turnaj běží, je to vlastně převážně o zadávání výsledků a s tím tolik práce není. Snažím se zejména o co nejktuálnější servis - výsledky jsou zadávány buď ještě týž večer po odehraných zápasech nebo nejpozději druhý den. A když hráči příliš "nezlobí" a nezaměstnávají příliš komisi projednáváním přestupků, jde to bez problémů všechno skloubit a stihnout.

Rád bych se i zeptal na něco ohledně diskuse na www stránkách, bylo zavedeno pravidlo, že diskutující se musí představit pod platným mailem, ale když vidím, ty nic neříkající maily tak si říkám, že jsme tam kde jsme byli před tím. Uvažujete, že vstup na diskusi zpřísníte, třeba zavedením povinné registrace?
 Do webové diskuze jsem od samého začátku až někdy do přelomu roku 2007/8 nemusel vůbec zasahovat. Někdy tehdy se tam ovšem - naštěstí jen velmi sporadicky - začaly objevovat vulgárnosti, urážky a vůbec věci, které nejsou slučitelné s dobrou pověstí webu. Proto jsem takové "příspěvky" musel buď úplně vyřadit nebo korigovat - a to je špatně. Webmaster tedy na mou žádost zadal alespoň podmínku uvádět e-mailovou adresu, což mělo přispět k jistému zkulturnění diskuze. Faktem je, že do příslušné rubriky nemusí být zadávána korektní adresa, což někteří "stále anonymové" využívají, nicméně situace se zlepšila a proto zatím neuvažuji např. o povinné registraci. Tím ovšem neříkám, že není možná - bude záležet především na diskutujících samotných. Na tomto místě chci zdůraznit, že nejde o žádnou cenzuru co do obsahu příspěvků, to by diskuze neměla cenu, ale vše musí mít určitou úroveň. Je to prostě o lidech a mám téměř jistotu, že ti, kteří něco umí a dokáží, se k "podpásovkám" a vulgaritám nepotřebují snižovat. To ale platí všeobecně a nejen na webu.

Jak se Vám líbí to, že je už i poměrně dost týmů v poháru, které mají vlastní www stránky, čekal jste něco takového v roce 2004?
 Existence vlastních stránek nemá chybu a moc se mi to líbí! Zpestřují "život" jednotlivých mužstev, určitě přispívají k větší infiormovanosti o nich informacemi přímo "zevnitř" a některé jsou navíc velmi kvalitní a vtipné. Každopádně je vidět, že POHÁRoví hokejisté jsou kluci šikovní nejen na ledě. Na našem webu jsme na něco podobného vůbec nebyli připraveni, takže počítáme s umístěním nějakého přímého odkazu na tyto stránky.

Nyní bych se zeptal na něco co se týká hokejového klubu. Myslíte si, že po první sezóně pod střechou bude zvýšený zájem dětí v Sedlčanech o hokej? Jak to vypadá s letošním náborem?
 To je téma zcela jiné a nerad bych je otvíral v rozhovoru o POHÁRu. Navíc, svou činnost v hokejovém oddíle jsem právě ukončil, takže nejsem ani tím, kdo by se k tomu měl a mohl vyjadřovat. Samozřejmě, že si přeji, aby zájem o hokej, ale nejen o hokej mezi dětmi vzrůstal, protože jak známo "kdo si hraje, nezlobí"- myšleno obrazně.

Na závěr jak jste spokojen s první sezónou pod střechou ať už z pohledu funkcionáře klubu, či pohledu člena řídící komise poháru?
K funkci v oddíle jsem se vyjádřil v předcházející otázce. Jako člen POHÁRové komise jsem se sezonou pod střechou určitě spokojen, především proto, že přinesla daleko větší pohodlí jak hráčům a rozhodčím, tak divákům a ulehčila práci i zaměstnancům stadionu. Jsou ale věci, které jsou potřeba zlepšit jak na stadionu jako takovém, tak v organizaci POHÁRu. Na záležitosti stadionu jako zařízení TJ Tatran nemám žádný vliv a ze své POHÁRové pozice budu promlouvat do věcí souvisejících s tímto turnajem. Ono ale nejdůležitější je, jak s první sezonou pod střechou byli spokojeni hráči a diváci, resp. veřejnost celkově. A to by mohl být námět pro váš příští rozhovor :-), protože bez zpětné vazby se pracuje špatně.

Díky za rozhovor