Jdi na obsah Jdi na menu
 


River Boys přežívají klinickou smrt

6. 9. 2013

…a zdaleka nemají vyhráno. To, že letošní ročník 2013/2014 soutěže „O pohár starosty města“ bude zcela odlišný od loňského, bylo jasné již před ukončením ročníku 2012/2013. Vše má nějaký začátek a výsledek, tak to vezměme popořadě.

 

Soutěž jako taková vznikla v roce 2004 a hrálo v ní 10 týmů. Postupem času se přidávala další a další družstva až do sezóny 2012/2013, kdy se počet přihlášených týmů zastavil na těchto třiatřiceti:

 

AHC Nový Knín

Bomba Rovina

DSK Daleké Dušníky

HC Blackmilk Sedlčany

HC Bubák Chlum

HC Citroën Drásov

HC Čerti Křepenice

HC Čerti Votice

HC Delikomat

HC Domino

HC Draci

HC Dublovice

HC Genemusic

HC Hrádek

HC Kačeři Příčovy

HC Kňovice

HC Medvědi Sedlčany

HC Miličín

HC Olbramovice

HC River Boys Zvírotice

HC Rožmitál pod Třemšínem

HC STROS

HC Tučňáci Kosova Hora

HC Žabáci Solopysky

Matadores

Novit Neveklov

Rumola

SK Cetos Příbram

SK Marila Votice

Stará garda Štětkovice

Stará garda Štětkovice B

Tatran Stars

Ševci Nový Knín

 

Týmy byly rozděleny do tří skupin, některé však s tímto rozložením nesouhlasili. Dalším dlouhodobým problémem byl start bývalých výkonnostních hráčů, kterých bylo údajně v soutěži již moc.

 

Na 1. schůzce zástupců všech týmů byl odhlasován návrh hracího systému spolu s otevřením soutěže okresním hráčům všemi družstvy vyjma Matadores. Každý, kdo souhlasil se systémem zaplatil startovné a tím se závazně přihlásil do ročníku 2013/2014.

 

Několik týdnů poté vedoucí Matadores obeslal několik z týmů svým dopisem, ve kterém nesouhlasil s návrhem hracího systému a ve kterém nabádal týmy k „bojkotu“ soutěže. Vznikla tak petice cca 10 družstev, které prohlásili, že s hracím systémem, pravidly pro hru bývalých výkonnostních hráčů nesouhlasí a že pokud nedojde k dohodě, hrát ročník nebudou.

 

Svolána byla schůzka číslo 2, kterou inicioval vedoucí stadionu (organizátor soutěže) na základě předchozí petice. Zde bylo navrženo další snížení týmů v 1. lize jako tomu již bylo v předchozích letech, nyní z 10 na 7. Organizátor soutěže následně přislíbil, že 1. liga bude obohacena o některé okresní týmy (Obecnice, Benešov, HK Příbram), s kterými údajně jednal, a sedlčanskými juniory. Tudíž by se počet týmů v první lize nezměnil a všichni by byli spokojeni.

 

Tento stav také nevydržel dlouho. Některý z týmů však od tohoto odstoupil nebo jednání s okresními týmy nevyšla. Organizátor soutěže tedy přešel k jinému řešení a to návrat k odhlasovanému hracímu systému a hlavně omezení bývalých výkonnostních hráčů napříč celou soutěží. Konkrétně bodem d) a dovětkem bodu a)…

 

4. Omezení startu, výjimky a brankáři
   Omezení startu - mužstvo může mít na soupisce   
   a) jednoho hokejistu jakékoli okresní soutěže organizované Okresním svazem ČSLH
i pokud je hrána bez registračních průkazů ČSLH (označen "O") 
   b) bývalé výkonnostní hokejisty z věkových kategorií dorostu, juniorů a mužů z krajských a vyšších soutěží ČSLH, případně obdobných zahraničních (označeni "V") po čekací době, která činí
      ba) 2 roky po ukončení činnosti v krajských soutěžích nebo po dovršení věku 40 let
      bb) 6 let po ukončení činnosti v ligových soutěžích nebo po dovršení věku 45 let
      bc) 10 let po ukončení činnosti v extraligových soutěžích nebo po dovršení věku 50 let
   c) u bývalého výkonnostního hráče v kategorii dorostu se čekací doba zkracuje na polovinu
   d) počet hokejistů uvedených pod písm. b)  v aktuálním věku do 40 let je omezen na dva. 

 

Tyto dva malé dovětky v propozicích soutěže se staly pro naši soupisku katastrofální. Jinými slovy „Vyberte si 2 z Vašich véčkařů do 40 let a ostatní ať jdou do jiného týmu nebo je tady nechceme“: Avdiyenko, Hřídel, Huml, Lukšan, Máša, Sedláček, Šedivý, Tylich, Usov.

 

Nálada na letošním letním soustředění tak byla trochu pochmurná. Tým měl tak několik variant:

  1. Ukončit činnost
  2. Přihlásit tým opět do sedlčanské hobby ligy
  3. Přihlásit tým do okresního přeboru
  4. Přihlásit tým do jiné hobby ligy

Po dlouhém přemýšlení a zkoumání pravidel jsme zjistili, že v žádné z těchto variant nemůžeme hrát ve stejné sestavě se stejnými spoluhráči jako doteď. Náš tým se cca 6 let formoval přesně podle pravidel sedlčanského poháru a tato „rána pod pás“ nám nedávala moc možností.

 

Torzo týmu si však řeklo, že to nevzdá, přihlásí sedlčanskou soutěž znovu a pokusí se získat nějaké nové hráče, kteří budou propozicím vyhovovat.

 

Suma sumárum ať už kvůli propozicím, zdravotním problémům nebo ničemu jinému tým tedy opustili hráči Avdiyenko, Hřídel, Kadič, Lukšan, Máša, Sedláček, Šedivý, Usov a Všetečka. Dalším hráčem, který nás nejspíš opustí je Větrovský, který i přesto, že se nám „vejde“ do propozic a byl by tak velice platným hráčem, přislíbil účast v jednom z okresních týmů. Díky známostem a hlavně ukončení činnosti týmů Cetos, Delikomat, Blackmilk a Matadores v sedlčanské soutěži se nám podařilo sehnat hráče Červenku, Hlínu, Hlinku, Holečka a Šiňora.

 

Rozdíl mezi soupiskami 2012/2013 a 2013/2014 je tedy následující.

2013-09-06-soupiskaold.jpg 2013-09-06-soupiskanew.jpg

 

Naším letošním cílem je optimalizovat tým, tak abychom nechodili na zápas v 8 lidech a důstojně odehrát celou sezónu ať už s jakýmkoli výsledkem.