Jdi na obsah Jdi na menu
 


Voda klesá, potok se vrací do koryta…

5. 6. 2013

 SEDLČANY – Město se po několika propršených dnech a nocích probudilo do slunečného dne. Relativní pohodu však mnoha stovkám lidem zkazila povodeň, která se prohnala nejnižšími oblastmi města. Momentálně ve středu ráno se situace pomalu uklidňuje, krátce po deváté hodině byl na Mastníku odvolán 2. stupeň povodňové aktivity. Výška hladiny vody na měrném bodu ČHMÚ u mostu v Radíči totiž klesla pod 150 centimetrů. Až do odvolání tedy nadále platí nejnižší stupeň povodňové aktivity – bdělost.

 

2013-06-06-povoden1.jpg

 
 
Rozvodněný a běsnící potok Mastník zanechal za sebou spoušť a škody o mnoho vyšší než v srpnu roku 2002. V té době totiž v Sedlčanech nestály dva vodou nejvíc zpustošené objekty – sportovní hala sedlčanského gymnázia a krytý zimní stadion. Obě haly byly totiž vystavěny v záplavových oblastech potoku Mastník, sportovní hala gymnázia navíc stojí v místech, kde dříve býval rybník a kde už při výstavbě mohutně prosakovala spodní voda. Podle nedávných informací hasičů, kteří čerpali z této haly vodu, byla tělocvična při povodni zatopena do výšky přesahující hodně přes jeden metr. Daleko víc vody se však prohnalo sedlčanským zimním stadionem, stojícím částečně přímo na břehu potoka. Výška hladiny vody v jeho útrobách činila přibližně deset centimetrů nad dva metry.
 
 

2013-06-06-povoden2.jpg

 
Ve středu ráno na sedlčanském zimním stadionu pracovala na odklízení bahna a dalších sanačních pracích necelá desítka lidí, z části zaměstnanců stadionu, z části brigádníků. „Potřebovali bychom další brigádníky, zatím se nám přihlásili jen žáčci z hokejového oddílu..,“ posteskl si vedoucí zimního stadionu František Kadleček. Veškeré práce probíhají v šeru, v celém objektu je kvůli nebezpečí úrazu odpojen elektrický proud. Zaplaveny vodou téměř až pod strop byly všechny kabiny, kancelář, ošetřovna a kompletní technické zázemí zimního stadionu včetně moderní akumulátorové rolby. Voda naštěstí nepoškodila nejen hrazení, ale také ne strojovnu chladícího čpavkového zařízení. Výše škody napáchané vodou na zimním stadionu nebyla zatím vyčíslena, ale určitě půjde do mnoha milionů. Nejistý je i stav vnitřního obložení haly stadionu a dalších místností. Obložení stěn bylo provedeno ze sádrokartonu a s největší pravděpodobností bude muset být celý povrch strhán a vyměněn.
 

2013-06-06-povoden3.jpg

Zdroj: Sedlčanský kurýr